Dirigent

Met ingang van 30 januari 2020 is Henk van der Maten dirigent van Hervormde Zangvereniging Vox Vivenda.


Henk van der Maten is op dit moment ook dirigent van het Chr. mannenkoor ’t Harde, interkerkelijk koor To You uit Epe en kinderkoor ‘De Herghesangertjes’ uit Heerde.

Henk van der Maten is geboren en getogen in Heerde op de Veluwe, waar hij ook woont en werkt. Hij speelde al op jonge leeftijd in de zondagse eredienst. Hij kreeg orgelles van o.a. Peter Eilander. Henk studeerde aan het Conservatorium in Zwolle orgel en improvisatie bij Nico Waasdorp, kerkelijk orgelspel bij Jaap Dragt, koordirectie bij Jos Leussink en lichte muziek bij Frans Elsen en Leon Kuypers. Hij rondde zijn studie succesvol af in 1985 in Zwolle. Hij volgde daarna o.a. improvisatielessen orgel bij Gerd Wachowski in Rothenburg (Duitsland), de Gehrelscursus voor het Diploma Muziek Basisonderwijs en zanglessen bij de Zwolse zangeres Clara de Vries.

Henk is als organist verbonden aan de Johanneskerk en de Ontmoetingskerk (beiden PKN) in Heerde. Daarnaast is Henk één van de organisten van de ‘Diensten met Belangstellenden’ in de Grote Kerk in Apeldoorn, Henk is als docent piano en orgel aan het Cultuurplein Noord-Veluwe, als dirigent van een aantal koren in de regio en als free-lance musicus. Hij werkt als organist, pianist, toetsenist en dirigent mee aan uiteenlopende concerten, schrijft en arrangeert muziek en werkt ook regelmatig mee aan opnames voor radio, TV en CD. Zo werkt Henk regelmatig mee aan het TV-programma ‘Nederland Zingt’ als arrangeur, samensteller, dirigent, organist of pianist.

Veel koren doen regelmatig een beroep op Henk van der Maten als begeleider op piano of orgel bij een concert of opname. Ook de synthesizer is voor hem een vertrouwd instrument. Zijn improviserend omspelen van de koorzang geeft een extra dimensie aan een concert.

Daarnaast weet Henk, zelf dirigent, waar het koor eventueel extra ondersteuning nodig heeft. Die combinatie van beide faktoren in zijn spel wordt door veel koren en dirigenten gewaardeerd.

Henk heeft een eigen synthesizer (Roland) en digitale piano (Yamaha) met een complete PA-set (geluidsversterking). Hierover kunnen desgewenst ook solisten, instrumentalisten en koor versterkt worden.